Leeftijd en lopen

Op het fietspad dat een lange slinger van hardlopers laat zien op de vroege zomeravond, haakt hij aan. Vervolgens blijft hij achter me lopen. De eerste tien minuten doet het me niets, daarna voelt het irritant. Een loper die lange tijd achter je en daardoor uit de wind loopt en je vervolgens op de laatste kilometers voorbij raast. Dat ken ik.

Ik ben echter te vroeg met dit oordeel, want hij blijft rustig bij mijn loopmaatje en mij lopen en vertelt zelfs dat hij niet van plan is om ons in die laatste kilometers achter zich te laten. Sterker nog, hij zegt op een kilometer of 8: ‘dit is mijn eerste halve marathon en ik ben al 54, dus dan weet je het wel’.

Ik glimlach een beetje voor me uit. En hoop dat mijn loopmaatje (net 40) op zijn woorden ingaat. En ja hoor. ‘Oh, dat is nog niks. Gewoon doorgaan, je hebt nog een loopleven voor je’, zegt ze. Nu is het zijn beurt om te glimlachen. En ik kan er niets aan doen, ik moet het gewoon zeggen: ‘ik ben 55’. Case closed.

Ik neem het maar als een compliment, want hij achtte ons ervaren ‘jongere’ lopers die nog wel een versnelling in de benen hebben. Gelukkig kan ik daar aan tegemoet komen in de laatste drie kilometers tot de finish. Dat lukt me niet altijd, maar ik heb een goede dag. Hij finisht een paar minuten achter me en we doen handjeklap.

Een paar weken later doe ik een training op zaterdagochtend en tref Ria. Ria is bijna 78 jaar en vertelt me honderduit over haar loopjes. Ze heeft heel wat halve marathons op haar naam staan. Ze lijkt nu trouwens ook fluitend mee te kunnen komen. Haar motto: ‘als je gezond en fit bent en er plezier in hebt, kan iedereen hardlopen. De snelheid doet er minder toe’.

Ik vind Ria een heldin. Een nuchtere fitgirl op leeftijd, maar hé… die leeftijd. Ik geloof niet dat het er vandaag toe doet. We trainen 3 x een 1600 meter. En drinken daarna een kop koffie. ‘Ik hoop op die leeftijd ook nog zo te lopen’, zeg ik haar na afloop. ‘Gewoon het ene been voor het andere’, antwoordt ze lachend.

One thought on “Leeftijd en lopen

  1. Moai sein! En fynst ek net dat der mear leeftydskategoryen foar froulju komme moatte by de útslaggen fan trimlopen?
    Groet, Wieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *